ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων για το Πασχαλινό Τραπέζι

Παραδοσιακά η αποκορύφωση των εορτασμών για το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με νόστιμα λουκούλλεια γεύματα. Σε κάθε εορταστικό τραπέζι που θα στηθεί τις εορταστικές αυτές μέρες συναντούμε γεύματα που αποτελούνται συνήθως από τρόφιμα πολύ πλούσια σε λιπαρά , με αυξημένες ποσότητες σε χοληστερόλη καθώς και σε κορεσμένα λίπη. Σίγουρα οι κανόνες σωστής και υγιεινής διατροφής δεν συνδυάζονται με τις παραδοσιακές φλαούνες , τα τσουρέκια , τα πολλά αυγά, την μαγειρίτσα ή τον οβελία και το κοκορέτσι που θα παρουσιαστούν σε κάθε πασχαλινό τραπέζι. Η σημαντικότερη διαιτολογική σύσταση είναι αδιαμφισβήτητα το μέτρο και η σύνεση στις ποσότητες που πρέπει να επιδείξουμε στην κατανάλωση όλων αυτών των τροφών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή στα άτομα που προέρχονται από την 50ημερη νηστεία που προηγήθηκε του Πάσχα . Η επανένταξη των ατόμων αυτών στην πολυφαγία, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά καταναλώνοντας μικρές ποσότητες των λιπαρών πασχαλινών εδεσμάτων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες δυσπεψίες που μπορεί να προκληθούν. Ξεκινώντας από το βράδυ της Αναστάσεως, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύ λιπαρή και πλούσια σε χοληστερόλη, λόγω της παρουσίας των εντοσθίων, μαγειρίτσας με την εξίσου νόστιμη σούπα αυγολέμονο που μπορούμε να φτιάξουμε μη την χρήση λιγότερων αυγών και φτιαγμένη σε ζωμό από λαχανικά αντί του ζωμού από αρνίσιο κρέας ή κεφαλάκι που προστάζει η παράδοση. Επίσης κατά το ίδιο γεύμα καλό είναι να αποφευχθεί η μεγάλη κατανάλωση των κόκκινων αυγών. Το έθιμο προστάζει το τσούγκρισμα τους όχι την οπωσδήποτε κατανάλωση τους. Οι πεντανόστιμες φλαούνες με την σειρά τους μπορούν να τροποποιηθούν όταν φτιαχτούν με λιγότερους κρόκους αυγών και στην θέση τους χρησιμοποιηθούν για κάθε αυγό 2 ασπράδια και 1 κουταλάκι φυτικό λάδι, όπως επίσης κάποια ποσότητα του πολύ λιπαρού τυριού, ανάλογα με την συνταγή της κάθε νοικοκυράς, αντικατασταθεί με αναρή. Ακόμα για όσους προτιμούν την γλυκιά γεύση στις φλαούνες αντί της προσθήκης ζάχαρης μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένες σταφίδες και με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε και την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του τροφίμου.

Όσο αφορά το κυρίως γεύμα της ημέρας του Πάσχα, καλό είναι να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος από τον οβελία που θα φάμε και σίγουρα να το συνοδεύσουμε με μπόλικες σαλάτες και άλλα λαχανικά καθώς επίσης με ρύζι ή πατάτες οφτές ή ψημένες χωρίς μαγειρικά λίπη.

Περιορισμένη πρέπει να είναι και ή κατανάλωση οινοπνεύματος. 1-2 ποτήρια κόκκινου κρασιού είναι αρκετά για να συνοδεύσουν το εορταστικό γεύμα. Ας μην ξεχνούμε τις παραπανίσιες θερμίδες από το αλκοόλ.

Για να συμπληρώσουμε το εορταστικό γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε τα επιπρόσθετα γλυκά και να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φρούτα ως επιδόρπιο.

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου

 

Αθηνά Παναγιώτου
Διαιτολόγος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ