ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (16/10/2019), Θέμα: "Our Action are our Future"- "Η Δράση είναι το μέλλον μας"

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:

• Να ενθαρρύνει την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνει τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.
• Να ενθαρρύνει την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
• Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους.
• Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.
• Να προωθήσει την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
• Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός που ζούσε σε αστικές περιοχές ήταν μικρότερος από 5% το 1800. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 47% έως το έτος 2000. Σε δέκα χρόνια, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει το 65%.

Καθώς αυτές οι αλλαγές πραγματοποιούνται, έχουμε δει δραματικές αλλαγές στη διατροφή και τις διατροφικές μας συνήθειες. Ο κόσμος έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τις παραδόσεις της προετοιμασίας των γευμάτων στο σπίτι, τα οποία ιστορικά ήταν εποχιακά, φυτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Προτιμώντας την ευκολία, ο κόσμος έχουν στραφεί σε εξευγενισμένα άμυλα, σάκχαρα, λίπη, αλάτι, επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέας και προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, οι καταναλωτές βασίζονται όλο και περισσότερο στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ, στα φάστ φουντ, στους πωλητές τροφίμων δρόμου και στα ταχυφαγεία.

Οι διατροφικές επιλογές και ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν ωθήσει την παχυσαρκία σε αναλογίες επιδημίας όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η πείνα και η παχυσαρκία μπορούν να συνυπάρχουν.

Επί του παρόντος, 670.000.000 ενήλικες και 160.000.000 παιδιά υποφέρουν από παχυσαρκία παγκοσμίως.

Παραδόξως, πάνω από 820.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Και αυτή η διχοτόμηση επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία, κοστολόγου έως και 2.000.000.000.000 δολάρια ΗΠΑ ανά έτος.

Οι λανθασμένες διατροφές είναι τώρα μια κύρια αιτία ασθένειας, που συνδέεται με το 1/5  όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Ο ετήσιος εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας τροφίμων είναι μια προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή σε αυτά τα θέματα. Αυτό το έτος, στοχεύει να ωθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση, υπό το θέμα: «οι ενέργειές μας είναι το μέλλον μας».

Ο εορτασμός έχει σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ότι οι διαιτητικές επιλογές, από τα προϊόντα που καταναλώνουμε ατομικά, στις πλανητικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των περιβαλλοντικών μας αποτυπωμάτων, μπορούν να επιτρέψουν την κίνηση της αλλαγής.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων», δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με εσφαλμένες εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.

Τονίζοντας την επίδραση των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης χρήσης βιοκαυσίμων στην ποσότητα, τις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων παγκοσμίως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Tροφίμων δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες μας και το διατροφικό μας μέλλον.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τηρήστε αυτόν τον δεκάλογο υγιεινής διατροφής ευλαβικά και θα δείτε το σώμα σας και την ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο.

• Χρωματίστε το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά!

• Προτιμήστε ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές ολικής άλεσης / πολύσπορα!

• Μειώστε το κορεσμένο λίπος στο κρέας, στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στα γλυκά!

• Καταναλώστε μέτρια ποσότητα αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες)
• Να Πίνετε νερό!

• Μειώστε το αλάτι και τη ζάχαρη! Να Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων στο σούπερ – μαρκετ!
• Επιλέγετε τον τρόπο που θα μαγειρέψετε το γεύμα σας (περισσότερα ψητά, βραστά, φούρνου και λιγότερα τηγανητά!

• Να Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό!

• Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα (περίπου ανά 3-4 ώρες)!

• Τρώτε μ ό ν ο όταν πεινάτε! Να Ρυθμίζετε την συναισθηματική πείνα!

 

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου:

Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RDΝ, LD

Κλινική Διαιτολόγος

Πρόεδρος Συ.Δι.Κυ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ