ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση Συ.Δι.Κυ. για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων με θέμα "Αλλάξετε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη!" Μία διαφορετική θέση του Συ.Δι.Κυ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ) διαχρονικά προσπαθεί να προάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του κλάδου της επιστήμης της Διατροφής και Διαιτολογίας. Γι’ αυτό φέτος αντί τη ανακοίνωσης για την Παγκόσμια  Ημέρα Τροφίμων με θέμα «FAO 2017: Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη!» ο ΣυΔιΚυ  αποφάσισε να επικοινωνήσει με τα μέλη του για θέματα που τον απασχολούν.

Παρά ταύτα, η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων ως ανάμνηση της δημιουργίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) από τα Ηνωμένα Έθνη το 1945. Στα πλαίσια αυτής, πάνω από 150 χώρες διοργανώνουν εκδηλώσεις για να δείξουν πόσο σημαντικό είναι να συνεισφέρουν όλοι στη μάχη ενάντια στην πείνα ανά τον κόσμο. Το σλόγκαν για το 2017 είναι «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη».

Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια του δικού μας επαγγέλματος και ακόμα περισσότερο με την υγεία του καταναλωτή  από λανθασμένα διατροφικά σχεδία. Ο ΣυΔιΚυ είναι αφιερωμένος στην υποστήριξη των μελών του, στην αύξηση των ευκαιριών για τα μέλη του και  να επηρεάζει τις τοπικές και διεθνείς  πολιτικές για το επάγγελμα, της διατροφής και την προμήθεια τροφίμων για να εξασφαλίσουν καλύτερη διατροφή και υγεία για όλους τους Κύπριους και αλλοδαπούς που διαμένουν στην Κύπρο. Για αυτό και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την αποστολή αυτής της επιστολής με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών των μελών μεταξύ τους, αλλά και με τον ίδιο το επαγγελματικό τους εκπρόσωπο που δεν είναι άλλος από τον ΣυΔιΚυ.

Ήδη όπως έχουμε ενημερώσει με σχετικά e-mail πρόσφατα πετύχαμε την σημαντική προώθηση για το επάγγελμα μας δημιουργώντας ευκαιρίες για τους Διαιτολόγους και Διατροφολόγους. Τέτοια παράδειγμα είναι:

 • Η συνεργασία με την Henkel όπου συνάδελφοί μας είχαν την ευκαιρία να συγγράψουν βιβλίο για την διατροφή στα στάδια της ζωής, το οποίο θα εκδοθεί και θα μοιραστεί στα σχολεία.
 • Η συνεργασία με την υπεραγορά Άλφα Μέγα που αφορά την διεξαγωγή συνεδρίας και σύνταξης διαιτολογίου σε 2000 παιδιά σε όλη την Κύπρο
 • Η συνεργασία με την Lavris Club,
 • Η Συνεργασία με Ογκολογικό για την επανέκδοση του βιβλίου « Διατροφή- Μέσο πρόληψης και Θεραπείας του Καρκίνου»
 • Το 9ο  και τώρα το 10ο Συνέδριο Διαιτολογίας του ΣυΔιΚυ
 • Η Εκστρατεία ενημερώσεις κατά του καρκίνου
 • Τα υγιεινά προγεύματα
 • Η συνεργασία με τη Europa Donna στην εκστρατεία για πρόληψη του καρκίνου.
 • Η Συγγραφή και Προώθηση της τροποποίησης του νόμου περί εγγραφής των επιστημόνων, τεχνολόγων τροφίμων και διαιτολόγων. Οι καινούργιες εισηγήσεις για τροποποιήσεις του νόμου έχουν είδη κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας (Σεπτέμβριο 2017).

Και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίσει με πολλές άλλες δραστηριότητες και ενέργειες του ΣυΔιΚυ που όμως θα σας παρουσιαστούν στην επομένη μας ολομέλεια. Πέραν τούτου διαμέσου των δραστηριοτήτων/ ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί, ο σύνδεσμος μας κατάφερε να είναι από τους πιο γνωστούς και ενεργούς συνδέσμους επαγγελματιών υγείας στην Κύπρο και μερικές φορές στο εξωτερικό.

Το χρόνο που πέρασε, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εναποθέσει τις προσπάθειες του να ανευρίσκει, να εξετάζει  και προσπαθεί να βρει  τρόπο υλοποίησης διαφόρων ενεργειών για το όφελος των μελών μας και τις καταστάσεις που απειλούν την ακεραιότητα της ειδικότητας μας.

Το ΔΣ επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή και την εμπλοκή όλων των μελών μας. Μόνο ενωμένοι, με σύμπνοια και κοινή προσπάθεια μπορούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας ώστε να φτάσει στη θέση που του αρμόζει. Έχουμε όμως παρατηρήσει πως υπάρχει μια απομάκρυνση μια μεμονωμένης μερίδας των  μελών από τα δρώμενα του συνδέσμου. Για την ενδυνάμωση  του ΣυΔιΚυ, θα θέλαμε όλα τα μέλη να είναι παρών και η φωνή και η άποψη τους είναι ευπρόσδεκτη σε εμάς.  Από πέρσι  το καλοκαίρι έχει αρχίσει η επίσκεψη και συνάντηση  της προέδρου του συνδέσμου μας σε μερικές από τις πόλεις με ομάδες διαιτολόγων/ διατροφολόγων με σκοπό τη συζήτηση ορισμένων προβλημάτων και θα συνεχίσει με την ολοκλήρωσή τους  σε όλη την Κύπρο.

Επίσης, το ΔΣ υλοποιεί την υπόσχεση του να ανακοινώσει εκπροσώπους  σε όλες τις πόλεις που θα είναι ο συνδετικός κρίκος με το ΔΣ για να κάλυψη την «απόσταση».  Στην  παρούσα φάση έγινε διορισμός τους μέχρι να γίνει τροποποίηση του καταστατικού για να γίνει η εκλογή τους μέσω ψηφοφορίας. Η παρούσα επιλογή των εκπροσώπων  έγινε μετά από διαβούλευση του ΔΣ και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξαν τα συγκεκριμένα μέλη μας από όλες τις πόλεις . Η σύνδεση θα αποτελείται από το κύριο μέλος από την κάθε πόλη και το επιλαχών μέλος που είναι μέλος του ΔΣ για μεταφορά των πληροφοριών. Φυσικά, κάθε μέλος μπορεί να προσεγγίσει ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ για συζήτηση όποιου θέματος, αναφορικά με την ειδικότητα μας και όχι μόνο, τον απασχολεί. Η  σύνθεση  αυτής της  ομάδας έχει ως εξής:

 • Λευκωσία: Πόλυ Μιχαηλίδου (και Ελένη Π Ανδρέου)
 • Λεμεσός: Μαίρη Οικονόμου (και Νικολέττα Ντορζή)
 • Πάφος: Μαρία Αττιπά (και Χριστιάνα Φιλίππου)
 • Λάρνακα: Παναγιώτα Τσόκκου (και Ανδρέας Σάββα & Νικόλαος Ντάφλος)
 • Αμμόχωστος: Κούλλα Γούμενου (και Άννα Παχίτα )
 • Φοιτητές : Δέσπω Λοϊζου ( και Προκόπης Καλλή)

Η επιστολή αυτή έχει σκοπό να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα μέλη γενικότερα, αλλά και σε εσάς προσωπικά, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας. Για παράδειγμα θα χαρούμε να μας εκφράσετε τις ανησυχίες σας γύρω από τα θέματα του επαγγέλματός μας, θέματα τα οποία θεωρείτε  μείζονα και πρωτεύοντα, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο σύνδεσμος, αλλά επίσης και να μας κάνετε τις εισηγήσεις σας για λύσεις που πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν προς την επίτευξη των στόχων.  Για αυτό το σκοπό ο  σύνδεσμος (ή ΣυΔιΚυ) θα χρησιμοποίηση το Monkey Survey για να  καταθέτετε ηλεκτρονικά όλες σας τις εισηγήσεις, προβληματισμούς, παράπονα κλπ.

Με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε ότι ενεργοποιείται και πάλι η Πειθαρχική Επιτροπή που αποτελείται από: Γεωργία Τσιάππα, Νικολαος Νταφλος, Στάλω Κουντούρη, Δέσπω Μιχαηλίδου, Νικολέττα Μιχαηλίδου.

Σε μια προσπάθεια ο ΣυΔιΚυ να εμποδίσει την παρανομία που γίνεται εις βάρος μας από τους  διάφορους επιτήδειους η πειθαρχική επιτροπή σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο θα  προβεί σε ανακοίνωση και μέτρα για πάταξη αυτής ανεπίτρεπτης κατάστασης που διαβάλλει το επάγγελμα μας και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Αγαπητό μέλος, ευελπιστούμε να «αγκαλιάσετε» αυτή την πρωτοβουλία του συνδέσμου σας και ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του ΣυΔιΚυ και ΔΣ,

Δρ Ελένη Π. Ανδρέου,  RDN, LD                                         Άννα Παχίτα, RD

Πρόεδρος                                                                             Γραμματέας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ