ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου Γρίπη των Πτηνών και Ασφάλεια Κατανάλωσης Πουλερικών

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, μετά τη πρόσφατη έξαρση της γρίπης των πτηνών σε διάφορες χώρες του κόσμου και στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής ανακοινώνει στο κοινό της Κύπρου τα ακόλουθα:

Οι άνθρωποι δεν είναι σε κίνδυνο από την κατανάλωση πουλερικών αλλά από την κοντινή επαφή με ζωντανά πτηνά που έχουν την ασθένεια. Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων από τον χειρισμό πουλερικών (στα πουλερικά περιλαμβάνονται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα). Οι κανόνες σωστής υγιεινής τροφίμων πρέπει να ακολουθούνται στο έπακρο.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση πουλερικών και αυγών?

Βάση τρεχόντων επιστημονικών αποδείξεων, η γρίπη των πτηνών δεν περικλείει κίνδυνο στην ασφάλεια τροφίμων. Στον άνθρωπο, ο κίνδυνος έγκειται στην κοντινή επαφή με μολυσμένα ζωντανά πτηνά και όχι στην κατανάλωση καλά ψημένων πουλερικών ή αυγών. Το καλό ψήσιμο του φαγητού σκοτώνει όλους τους ιούς και τα βακτήρια – συγκεκριμένα ο ιός της γρίπης των πουλερικών σκοτώνεται σε θερμοκρασίες πάνω από 70 0C. Έτσι, είναι απαραίτητο να ψήνονται καλά όλα τα πουλερικά και τα αυγά και γενικότερα όλα τα τρόφιμα. Αν θα ψήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο ή άλλο πουλερικό, ελέγξετε ότι αυτό έχει ψηθεί καλά, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι ή σουγλί: το υγρό δεν θα πρέπει να έχει ροζ ή κόκκινο χρώμα

Είναι ασφαλής ο χειρισμός ωμών πουλερικών?

Με την καλή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα μετά από κάθε επαφή με ωμά πουλερικά, διασφαλίζεται η θανάτωση πιθανού ιού από τα χέρια. Εξίσου σημαντική είναι η πλύση όλων των επιφανειών (πάγκων κουζίνας, μαγειρικών σκευών) που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά και αυγά με σαπούνι και νερό. Επίσης τα ωμά πουλερικά δεν θα πρέπει να φυλάγονται μαζί με ψημένο κρέας ή άλλα τρόφιμα ή λαχανικά έτοιμα για κατανάλωση. Σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιούνται ξύλινες σανίδες για το κόψιμο των πουλερικών και να αποφεύγεται η χρήση της ίδιας σανίδας για πουλερικά και για ωμά λαχανικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει ζωντανά πτηνά και σφαγμένα πουλερικά από χώρες και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί περιστατικά γρίπης των πτηνών σαν επιπλέον μέτρο προστασίας των χωρών της. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά προσβολής ανθρώπων από τον ιό στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπερασματικά, η σωστή υγιεινή στον χειρισμό και μαγείρεμα των τροφίμων διασφαλίζει την προστασία των ανθρώπων τόσο από τον ιό της γρίπης των πτηνών, όπως και από άλλους παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Πηγές:

  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)
  • Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)
  • Food Standards Agency UK
  • Υπουργείο Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου:

Γεωργία Τσιάππα
Αντιπρόεδρος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ