ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Η μέρα του παιδιού

1η Ιουνίου 2007

 

Η μέρα του παιδιού είναι πολύ σημαντική για την ανθρωπότητα. Με την ευκαιρία αυτής της μέρας τίθεται το ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Η σωστή διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα ζωή του. Φροντίζοντας να μεγαλώσουμε τα παιδιά σωστά και να τους μάθουμε να τρώνε υγιεινά είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Οδηγίες για το πως μπορείτε να ξεκινήσετε στερεά στα μικρά παιδιά

  1. Δοκιμάστε στα παιδιά σας ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά, απόφυγε να συστήνεις πολλά νέα τρόφιμα καθημερινά. Αυτό σου επιτρέπει να δεις εάν το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι ασφαλές για το παιδί σου και ότι δεν του προκαλεί κάποια αλλεργία, όπως κοκκινίλες, διάρροια ή εμετούς.
  2. Ξεκίνα με μικρές ποσότητες.. Για παράδειγμα δώσε στο παιδί σου ένα κουταλάκι του τροφίμου για αρχή και σταδιακά αύξησε το σε μια κουταλιά. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορείς να ξεκινήσεις με μικρές ποσότητες και εάν δεις ότι χρειάζεται περισσότερο μπορείς να του προσφέρεις κι άλλο.. Αυτό είναι καλύτερο από το να δίνεις μεγάλες ποσότητες και να περιμένεις ότι το παιδί σου πρέπει να τα φάει όλο καθώς επίσης μπορεί να σου προκαλέσει και εκνευρισμό.
  3. Ξεκίνα με απλά φαγητά και γεύσεις, σταδιακά αύξησε την γεύση και την αίσθηση του φαγητού. Δηλαδή από το αλεσμένο φαγητό συνέχισε σε μαλακό και τέλος σε μια κανονική διατροφή.
  4. Ξεκίνα με απλά κρέατα, λαχανικά και φρούτα, αντί για περίπλοκα φαγητά όπως τα γιαχνί και τηγανητά κ.ά..
  5. Πάντα να είσαι έτοιμη/ος για άρνηση μετά την αρχική δοκιμασία κάποιου νέου τροφίμου. Εάν αυτό συμβεί μην απογοητευθείς, δοκίμασε κάποιο άλλο τρόφιμο και όταν περάσουν ένα δύο βδομάδες ξαναδοκίμασε το συγκεκριμένο τρόφιμο..
  6. Οι φρουτοχυμοί πρέπει να δίνονται σε ποτήρια και να αποφεύγεται το μπιμπερό. Το μπιμπερό πρέπει να αποφεύγεται για λόγους υγιεινής των δοντιών.
  7. Δοκίμασε να παρουσιάζεις κάθε νέο φαγητό χωρίς να δείχνεις προσωπική αρέσκεια ή δυσαρέσκεια.
  8. Μην πιέζεις το παιδί σου να φάει. Περίμενε το μέχρι να ανοίξει το στόμα του, αυτό αποδεικνύει την ετοιμότητα του. Εάν το πιέσεις να φάει τότε υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει το παιδί να δημιουργήσει αρνητική και δυσάρεστη εμπειρία με το φαγητό και αυτό μπορεί να συνεχιστεί στη μετέπειτα ζωή του.
  9. Επέτρεψε στο παιδί να πάρει μόνο του το κουτάλι και να δοκιμάσει να φάει από μόνο του. Όταν το δεις ότι είναι έτοιμο μπορείς να δώσεις φαγητά τα οποία τρώγονται με το χέρι, όπως είναι η φρυγανιά ή βραστά κομμένα καρότα.
  10. Απόφυγε να δώσεις στο παιδί σου φαγητά τα οποία είναι γνωστά για αλλεργίες όπως είναι
    • Αγελαδίσιο γάλα (μέχρι να γίνει 1 χρόνου)
    • Αυγά (μέχρι να γίνει 2 χρονών)
    • Κουκιά
    • Ψάρι και φιστίκια (μέχρι να γίνει 3 χρονών)
  11. Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερα γεύματα και διάφορα προγραμματισμένα σνακ, αντί για δύο με τρία μεγάλα γεύματα. Εάν τα σνακ είναι υγιεινά, τότε μπορεί να θεωρηθούν και μίνι γεύματα. Τα παιδιά μπορεί να τρώνε περισσότερο στη διάρκεια του σνακ από του κυρίως γεύματος και αυτό είναι αποδεκτό εάν πληρούν τις απαιτούμενες θερμιδικές και διατροφικές τους ανάγκες ανάγκες.

Ταΐζοντας σωστά τα παιδιάΚαθώς το παιδί αναπτύσσεται στην ηλικία 1 στα 2 χρόνια, η ανάπτυξη και το βάρος είναι πιο αργό από τον πρώτο χρόνο ζωής. Σε αυτή την ηλικία το ενδιαφέρον του για το φαγητό μειώνεται καθώς το ενδιαφέρον του παιδιού εστιάζεται περισσότερο στο να μαθαίνει να εξερευνά το περιβάλλον του. Οι γονείς συνηθίζουν να ανησυχούν για την όρεξη και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους που αρχίζουν να αλλάζουν. Σε αυτό το σημείο ο γονιός πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην έχει σαν στόχο το πώς θα ταΐσει το παιδί του αλλά σημαντικό είναι το παιδί να μάθει για το πώς να τρώει ανεξάρτητα και υγιεινά.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό οι γονείς να ξέρουν ότι είναι υπεύθυνοι στο τι παρουσιάζεται στα παιδιά να φάνε και τα παιδιά είναι υπεύθυνα για το πόσο και πότε θα φάνε. Αυτό βοηθά το γονιό στο να ενθαρρύνει το παιδί να αναπτύξει τις διατροφικές του συνήθειες με σκοπό να διαλέγει υγιεινά τρόφιμα. Το παιδί μαθαίνει να ακόλουθα τα εσωτερικά μηνύματα της πείνας, αντί να αντιδρά στην πίεση των γονιών στο πότε και πόσο θα φάει. Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που δεν αντιδρούν στην πείνα ή τρώνε υπερβολικά από μικρότερη ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται διαφορετική στρατηγική.

Για παιδιά τα οποία είναι ιδιότροπα στις επιλογές τους, οι γονείς πρέπει να έχουν σαν στόχο τουλάχιστον τα παρακάτω κατά την διάρκεια του 2ου και του 3ου χρόνου ζωής.

  • 1 ποτήρι γάλα ή 1 ισοδύναμο τυρί ή γιαούρτι
  • 60γρ κρέας το οποίο περιέχει σίδηρο που να περιέχει πρωτεΐνη
  • 30γρ χυμό πορτοκαλί (γνήσιο ή φρέσκο)
  • λαχανικά

Στην ηλικία των 5 με 6 χρόνων τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε όπως και οι ενήλικες. Προσπαθούν να μιμηθούν τη συμπεριφορά των μεγάλων και αυτό εάν γίνει με το σωστό τρόπο τότε τα παιδιά βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Η ώρα των γευμάτων πρέπει να είναι ευχάριστα για τα παιδιά. Ποτέ δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να φάνε. Όταν οι γονείς επιλέγουν το φαγητό, το παιδί πρέπει να αποφασίσει από μόνο του πόσο και πότε θέλει να φάει. Τα παιδιά είναι πολύ καλά συνήθως στο να ελέγχουν την ποσότητα του φαγητού τους με βάση την όρεξη τους. Τα σνακ πρέπει να δίνονται μεταξύ των γευμάτων σε μικρές ποσότητες για να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ψηλές θερμιδικές τους ανάγκες.

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου:
Παναγιώτα Τσόκκου, RD 
Κλινική Διαιτολόγος 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ