ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ για την Παγκόσμια
Ημέρα Ρευματοπαθειών (12 Οκτωβρίου 2013)

Θέμα: Υγιής Γήρανση, Σύνθημα: " Ζώντας Καλά, Μεγαλώνοντας Καλύτερα"

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Ρευματοπαθών το 1996 και γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, παρόλο που οι εκστρατείες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το φετινό θέμα είναι η «Υγιής Γήρανση». Μία καλή διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στα άτομα με ρευματικές παθήσεις αφού μπορεί να βελτιώσει την άμυνα του οργανισμού, να μειώσει τις φλεγμονές , να αυξήσει την κινητικότητα του πάσχοντα και ως αποτέλεσμα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Βάρος και ρευματοπάθειες

Η διατήρηση του σωματικού βάρους ενός ρευματοπαθή στα επιθυμητά επίπεδα είναι εξαιρετικά σημαντική  αφού  θα βοηθήσει στην καλύτερη κινητικότητα του πάσχοντα δίνοντας του και ένα αίσθημα ευεξίας. Το υπερβολικό λίπος στο σώμα αυξάνει την φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα απλό εργαλείο για την αξιολόγηση του βάρους το οποίο μας δείχνει την συσχέτιση μεταξύ ύψους και βάρους. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται συχνά για την διάγνωση της παχυσαρκίας. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα) (Kg/m²). Επίπεδα μέχρι το 24.9 είναι φυσιολογικά ενώ ένα αποτέλεσμα άνω των 25 ορίζει το άτομο ως υπέρβαρο. Άτομα με ΔΜΣ άνω των 30 θεωρούνται παχύσαρκα.

ΔΜΣ Επεξήγηση
18.5-24.9 Υγιή επίπεδα βάρους
25-29.9 Υπέρβαρος
30-34.4 Παχυσαρκία Ι
35-39.9 Παχυσαρκία ΙΙ
≥40 Νοσογόνος Παχυσαρκία

Διατροφικές συμβουλές

1. Κορεσμένα (κακά λιπαρά)

Το είδος των λιπαρών που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσει τον πόνο και την κλίμακα της φλεγμονής. Σημαντικό είναι να μειωθεί η κατανάλωση κορεσμένων, δηλαδή κακών λιπαρών τα οποία βρίσκουμε στα τηγανιτά φαγητά, στην κρέμα γάλακτος, στα αλλαντικά , στα πατατάκια, στα έτοιμα φαγητά, στο βούτυρο και στις έτοιμες σάλτσες. Καλό είναι λοιπόν να προτιμούμε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα χωρίς λίπος, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, τα πουλερικά και όχι το κόκκινο κρέας εκτός και εάν η ρευματοπάθεια συνοδεύεται με αναιμία.

2. Κατανάλωση ακόρεστων (καλών) λιπαρών

Η κατανάλωση καλών λιπαρών οξέων έχει επίσης παρατηρηθεί να βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου. Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια ανήκουν στην ομάδα των καλών μονοακόρεστων λιπαρών. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται σε περίπτωση παχυσαρκίας αφού αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες. Για παράδειγμα μία κουταλιά ελαιόλαδο περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Επίσης πρέπει να επιλέγονται οι ανάλατοι ξηροί καρποί αφού το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται ειδικά σε περιπτώσεις χορήγησης κορτιζόνης. Μία άλλη ομάδα καλών λιπαρών οξέων είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως τσιπούρα, λαβράκι και σολoμό. Αυτά φαίνεται να βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και συστήνεται η κατανάλωση τους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μία εναλλακτική επιλογή είναι και τα αυγά εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Προσοχή στις εγκυμονούσες γυναίκες, των οποίων η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο φορές την εβδομάδα και τα αυγά που καταναλώνουν να είναι καλά ψημένα.

3. Μεσογειακή διατροφή

Πάντα πρέπει να ακολουθείται μία μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και μειωμένη σε κόκκινο κρέας. Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα αφού φαίνεται να βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής (1 μερίδα= 1 ντομάτα, 1 μήλο, 2 φορμόζες, 2 σύκα κτλ).

4. Βιταμίνη Δ

Μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Δ είναι επίσης σημαντική. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Δ όπως λιπαρά ψάρια, συκώτι, αυγό και μουρουνέλαιο είναι ιδιαίτερα αναγκαίες σε άτομα τα οποία δεν επιτρέπεται να εκτίθενται στον ήλιο (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) αφού η βιταμίνη Δ σχηματίζεται από τον οργανισμό μας, όταν το σώμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη Δ βοηθά και την απορρόφηση του ασβεστίου το οποίο παίρνουμε κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα κόκκαλα και αν και είναι σημαντικό σε όλων των ειδών ρευματοπαθειών, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι η μέγιστη απορροφητικότητα του ασβεστίου από τον οργανισμό είναι 30-40%.Το άπαχο γάλα περιέχει όσο ασβέστιο έχει και το πλήρες αλλά λιγότερη βιταμίνη Δ. Εάν δεν πίνει κάποιος γάλα τότε θα μπορούσε να λάβει το ασβέστιο που χρειάζεται από γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα ανάλατα, ταχίνι αλλά και σπανάκι σε περισσότερες βέβαια ποσότητες. Θα ήταν καλά να καταναλώνονται περίπου 1200 mg ασβεστίου ημερησίως ( για παράδειγμα 1 ποτήρι γάλα ή 200γρ γιαούρτι ή 1 φέτα τυρί περιέχουν περίπου 300 mg ασβέστιο το καθένα)

6. Αντιοξειδωτικές ουσίες

Επίσης, επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων παίζουν σημαντικό ρόλο στις ρευματοπάθειες αφού παρεμποδίζουν την οξείδωση, την καταστροφή δηλαδή των κυττάρων. Ακόμα βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού.

           – βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτες, μούρα, πιπεριές κτλ)

           – βιταμίνη Ε ( ελαιόλαδο, αμύγδαλα)

           – σελήνιο (ολοσίταρο ψωμί, δημητριακά,  ψάρια, θαλασσινά)

7. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως  Β6 ( δημητριακά, φακές, μπανάνα), Β12 (ψάρι, κοτόπουλο) αλλά και  φυλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά & όσπρια) είναι απαραίτητες για τους ρευματοπαθείς

8. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία μας. Μία από τις  σημαντικότερες ενέργειες του είναι η μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία, κούραση, αδυναμία, μειωμένη όρεξη για φαγητό και μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, αφού στα κύτταρα μας μεταφέρεται ελάχιστο οξυγόνο. Ο σίδηρος φαίνεται να παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο αφού πολλές φορές τα άτομα με ρευματοπάθειες πάσχουν από αναιμία και συνεχή κόπωση.

Ζωικές πηγές: συκώτι, νεφρά, καρδιά, βοδινό, αρνί, χοιρινό, λαδερό ψάρι όπως σολομός και σαρδέλες, αυγά                            

Φυτικές πηγές: μπιζέλι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά προγεύματος ψηλά σε φυτικές ίνες

Τι πρέπει να προσέχετε:                                                       

  • Το τσάι και ο καφές επιβραδύνουν την απορρόφηση του σιδήρου, έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά την διάρκεια των γευμάτων.
  • Η Βιταμίνη C βοηθά την απορρόφηση του σίδηρου από τις φυτικές πηγές. Θα ήταν καλό να περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μερίδα φαγητού ή ποτού με ψηλή ποσότητα Βιταμίνης C σε κάθε μας γεύμα (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, μούρα, φράουλες). Μία καλή ιδέα είναι να πίνουμε ένα φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι ή ακόμα και να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μαζί με το γεύμα μας.
  • Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αποφεύγουν το συκώτι και τα προϊόντα συκωτιού καθώς αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες Βιταμίνης Α, η οποία είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες κατά τη εγκυμοσύνη.

9. Δυσκοιλιότητα

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας μπορούν να δοκιμαστούν τα ακόλουθα:

-Αύξηση της κατανάλωσης νερού (εκτός σε περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται π.χ. νεφροπάθειες)

-Επιλογή προϊόντων ολικής αλέσεως  π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως & καστανό ρύζι

-Προτίμηση σε γάλα και δημητριακά με πολλές φυτικές ίνες

-Εάν κάποιος παίρνει συμπληρώματα σιδήρου, καλύτερα να είναι σε φυτική μορφή έτσι ώστε να μην προκαλούν δυσκοιλιότητα.

10. Αλάτι

  • Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση (ψηλή αρτηριακή πίεση).
  • Η προτεινόμενη πρόσληψη είναι μόνο 6γρ. αλάτι την ημέρα, που ισούται με 1 κουταλάκι του γλυκού.
  • Όπου είναι δυνατόν, διαλέγουμε προϊόντα χαμηλά σε αλάτι (νάτριο). Διαβάζουμε πάντοτε τις διατροφικές ετικέτες. Προϊόντα με λιγότερο από 0.12γρ νάτριο (ή 0.3γρ αλάτι) ανά 100γρ θεωρούνται χαμηλά σε αλάτι/νάτριο.
  • Ο χυμός λεμονιού, το ξύδι και τα μπαχαρικά είναι έξυπνοι τρόποι για να αρωματίζουμε το φαγητόχωρίς να προσθέτουμε καθόλου αλάτι.
  • Προτιμούμε πάντοτε ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Αποφεύγουμε τα φαγητά που περιέχουν πολύ αλάτι όπως χαμ, μπέικον, λουκάνικα, πατέ, κύβος λαχανικών, έτοιμες σούπες, σάλτσες, soy sauce, καπνιστό ψάρι ή κρέας, τσιπς, αλατισμένο πόπκορν , αλλά και τα έτοιμα φαγητά όπως fast food και κατεψυγμένα φαγητά.

11. Πληροφορίες για συγκεκριμένο είδος ρευματοπαθειών

  • Ουρική αρθρίτιδα- Στις περιπτώσεις υπερουριχαιμίας (ψηλό ουρικό οξύ) η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μπόλικο νερό και πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ καθώς επίσης και οι τροφές να είναι πλούσιες στις λεγόμενες πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).
Απαγορεύονται (φαγητά πλούσια σε πουρίνες) Επιτρέπονται με μέτρο (μέτρια επίπεδα πουρίνων)
Μπύρα Κουνουπίδι
Εντόσθια Αγρέλια
Κυνήγια Φασόλια
Αντζούγιες Φακές
Σαρδέλλες Σπανάχι
Ρέγγα Μπιζέλι
Συκώτι Μανιτάρια
Νεφρά Σπαράγγια
Καρδιά

Κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό, αρνί)

Αυγοτάραχο Ντομάτα
Μυαλά  
Μύδια  
Ζωμός Κρέατος  
  • Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος- Μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα βιταμίνης Δ αφού απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο. Σε περίπτωση νεφροπάθειας, χρειάζεται προσοχή στο νάτριο, τα υγρά και τον φώσφορο.
  • Σύνδρομο Sjogren- Για να μειώσετε τα συμπτώματα της ξηροστομίας όπου υπάρχουν, μπορείτε να καταναλώνετε μαλακές, καλά ενυδατωμένες τροφές, να πίνετε νερό με λεμόνι και να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

12. Φαρμακευτική αγωγή και διατροφή

  • Προσοχή χρειάζεται και σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα στην περίπτωση χορήγησης κορτιζόνης θα πρέπει να αποφεύγεται το αλάτι, η διατροφή να είναι πλούσια σε ασβέστιο και θα πρέπει να περιλαμβάνει και οδηγίες για την πρόληψη διαβήτη.
  • Καλό είναι οι ασθενείς να ενημερώνονται για την αλληλεπίδραση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής με την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων π.χ. το methodraxate (MTX) μειώνει την απορρόφηση του φυλικού οξέος.

 

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου:

Νάταλυ Κυριακίδου

 Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc)

& μέλος του Cosmos-Reuma +

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ