ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2000 ΜΙΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων (16 Οκτωβρίου 2000) έχει σαν θέμα «Μία χιλιετία ελεύθερη από πείνα». Η FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) έχει καλέσει για άμεση δράση για εξάλειψη των αιτιών της χρόνιας πείνας και του φόβου του υποσιτισμού, προβλημάτων που μαστίζουν γύρω στα 800 εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων περικλείει το όραμα της επιτυχημένης παροχής τροφής για όλους τους ανθρώπους, κάθε μέρα, κατά τη νέα χιλιετία και την πραγματοποίηση του οράματος.

Για την εξάλειψη της πείνας τη νέα χιλιετία, άμεση δράση πρέπει να ληφθεί τόσο για την προμήθεια τροφής για τους πεινασμένους λαούς ή άτομα αλλά και για την μόνιμη εξάλειψη του προβλήματος και των αιτιών του. Η εξάλειψη της πείνας θα επέλθει, μεταξύ άλλων, με την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, την αύξηση του εισοδήματος των αγροτικών κοινοτήτων, την βελτίωση της πρόσβασης στην τροφή και την διασφάλιση της δίκαιης συμμετοχής των αναπτυσσομένων χωρών στο διεθνές εμπόριο.

Η πείνα όχι μόνο μειώνει την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής αλλά επηρεάζει και την ειρήνη και ευμάρεια των λαών. Σύμφωνα με την FAO, μελέτες δείχνουν ότι η πείνα και οι ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μειώνουν την ικανότητα μάθησης στα παιδιά κατά 10% και κοστίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι 128 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μόνο σε απώλειες λόγω παραγωγικότητας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της δεκαετίας του ‘90 ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτό αποτελεί λιγότερο από το μισό ρυθμό που χρειάζεται για την εκπλήρωση του στόχου του Διεθνούς Συνεδρίου για τα τρόφιμα του 1996 (World Food Summit 1996) για την μείωση του αριθμού των πεινασμένων ανθρώπων στο μισό μέχρι το έτος 2015. Με το σημερινό ρυθμό κάπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μαστίζονται από χρόνια πείνα το έτος 2015, σύμφωνα πάντα με την FAO.

Η εξάλειψη της πείνας και της ανασφάλειας σε σχέση με την τροφή δεν είναι απλά θέμα αύξησης της παραγωγής της τροφής. Ο κόσμος ήδη παράγει αρκετά τρόφιμα για να παρέχει μια επαρκή διατροφή για όλους, φτάνει η τροφή να κατανεμόταν ίσα. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ο μέσος όρος της διαθέσιμης τροφής ανέρχεται σε λιγότερες από 2100 θερμίδες κατά άτομο ημερησίως, ενώ στις πλούσιες βόρειες χώρες ο μέσος όρος είναι κατά 50% περισσότερο, γύρω στις 3200 θερμίδες ημερησίως.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου στην προσπάθεια του για τη σωστή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της διατροφής και της υγείας, υιοθετεί και στηρίζει τις απόψεις της FAO για την πείνα. Παρόλο που γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού στην Κύπρο (ποσότητας), υπάρχει το πρόβλημα της ποιότητας, με την διατροφή να μην είναι ισορροπημένη παρέχοντας υπερβολικές ποσότητες λίπους και ζάχαρης.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου προωθεί την υγιεινή διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ή ομάδας ατόμων με την ενημέρωση και διαφώτιση του Κυπριακού λαού χρησιμοποιώντας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και το πιάτο της υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφών.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου έχει την ικανότητα να συμβουλεύει σε διάφορα επίπεδα (άτομα, ομάδες ατόμων, οργανωμένα σύνολα, υπουργεία) για τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά τους, την παραγωγή, την αποθήκευση και την προετοιμασία τους αλλά και την διατροφή και την δομή της σύμφωνα πάντα με τις ζητούμενες ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εγγεγραμμένους διαιτολόγους στην πόλη σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου Τ.Θ 28823, Τ.Τ 2083, Λευκωσία Τηλ 02- 673473 Φαξ 02- 665762.



 

Γεωργία Τσιάππα-Χατζαντωνά, B.Sc., SRD
Κλινική Διαιτολόγος, 

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου 

Για το Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ