ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου "Αρμόδια άτομα για συμβουλές Διαιτολογίας/Διατροφής - κατοχυρωμένο επάγγελμα στην Κύπρο αλλά και Παγκόσμια"

O Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ) αισθάνεται την ανάγκη όπως διευκρινίσει ότι οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν διαιτολογικές και διατροφικές συμβουλές είναι πτυχιούχοι διατροφολόγοι και εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι. Έχει δυστυχώς παρατηρηθεί επανειλημμένα ότι η διαιτολογία εξασκείται από άτομα που δεν είναι επαγγελματικά καταρτισμένα για να δίνουν δίαιτες όπως κάποιοι γυμναστές, αισθητικοί, «σύμβουλοι διατροφής» και άλλοι. 

Συγκεκριμένα, ο πτυχιούχος διατροφολόγος  και ο  εγγεγραμμένος διαιτολόγος ή/και κλινικός διαιτολόγος, είναι κάτοχος πτυχίου στην επιστήμη και εφαρμογή της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο με διάρκεια φοίτησης 3-4 χρόνων για πτυχίο και 18-24 μήνες με ή και χωρίς πρακτική άσκηση για μεταπτυχιακό, αναλόγως του πτυχίου και της χώρας φοίτησης. Οποιοσδήποτε κατέχει πτυχίο εκτός του προαναφερόμενου ή έχει δίπλωμα ή οποιαδήποτε ολιγοήμερη ή σύντομη εκπαίδευση σε πρόγραμμα διατροφής ΔΕΝ καθίσταται αρμόδιος να φέρει τον τίτλο του διαιτολόγου/ διατροφολόγου,  ούτε να δίνει διαιτολόγια ή να εκτελεί διατολογική πράξη  και να  θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 

Σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία περί Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (Ν.31(Ι)/1996), ο αρμόδιος για θέματα διατροφής και διαιτολογίας είναι μόνο ο εγγεγραμμένος στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ) ως κλινικός διαιτολόγος ή διαιτολόγος. Οποιοσδήποτε δεν έχει την σχετική άδεια διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος ή κλινικός διαιτολόγος είναι ο αρμόδιος για να κάνει τη διατροφική αξιολόγηση του ατόμου έτσι ώστε να δημιουργήσει το διατροφικό πλάνο/διαιτολόγιο σύμφωνα με την κατάσταση υγείας του ατόμου ή άλλες παθήσεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει (κλινικός διαιτολόγος). Το πλάνο/διαιτολόγιο δημιουργείται επίσης με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν τη σίτιση του ατόμου, όπως για παράδειγμα η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, διατροφικές ελλείψεις, διατροφικές συνήθειες, βιοχημικές αναλύσεις.  Η διατροφική εκπαίδευση γίνεται όχι μόνο στο καθαυτό άτομο αλλά και στα άτομα που τον φροντίζουν, αφού πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σίτιση του (π.χ. ανήλικα άτομα, άτομα με νοητική στέρηση, κλινήρη άτομα, βαριά πάσχοντες ασθενείς, κτλ.). Αυτό θα είναι και ένα μέρος του ρόλου του κλινικού διαιτολόγου με την ένταξη του στο ΓΕΣΥ, που έχει αναβληθεί μέχρι και μετά το καλοκαίρι χωρίς καθοριστική ημερομηνία.

Ο ΣυΔιΚυ παροτρύνει όσους ασχολούνται με την υγεία του ατόμου (ιατρούς, γυμναστές, personal trainers, φυσιοθεραπευτές κτλ.) να παραπέμπουν τα άτομα που χρήζουν διαιτολογικής εκτίμησης στους ειδικούς για τα θέματα διατροφής, που είναι μόνο οι διατροφολόγοι και εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι.

Επίσης προτρέπεται το κοινό να εμπιστεύεται την υγεία του μόνο σε άτομα εγγεγραμμένα στο ΣΕΕΤΤΔ και μέλη του ΣυΔιΚυ, είτε αυτό αφορά αύξηση ή απώλεια βάρους, ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις γαστρεντερολογικού ή απλά οδηγίες διατροφής για πρόληψη και θεραπεία.

Πιο κάτω βρίσκεται ένας περιγραφικός πίνακας με τις αρμοδιότητες του κλινικού διαιτολόγου, του διαιτολόγου και του διατροφολόγου από τον ΣυΔιΚυ και άλλους διεθνείς αρμοδίους φορείς.  

Κλινικός Διαιτολόγος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Θεραπευτικός και Προληπτικός Ρόλος Προληπτικός Ρόλος Προληπτικός Ρόλος
Εργάζεται με Υγιή Άτομα και Ασθενείς (καταστάσεις υγείας, παθήσεις). Εργάζεται με Υγιή Άτομα και συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας Εργάζεται με Υγιή Άτομα
Δίνει Διαιτολόγια σε Ατομικό και Ομαδικό Επίπεδο Δίνει Διαιτολόγια σε Ατομικό και Ομαδικό Επίπεδο Δίνει Γενικές Συμβουλές διατροφής σε Ομαδικό Επίπεδο
Δρα έως Μέλος της Ομάδας Επαγγελματιών Υγείας και θεωρείται έως μέλος των επαγγελματιών υγείας  ή άλλων υπηρεσιών υγείας (Health Care Team/ Alliance Health) Θεωρείται έως μέλος των  επαγγελματιών υγείας  

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι είναι υπόχρεοι να έχουν αναρτημένο στο γραφείο τους το έντυπο εγγραφής τους στο μητρώο του ΣΕΕΤΤΔ.  Ενθαρρύνονται  όλοι οι ειδικοί του κλάδου (διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι) να φέρουν το πιστοποιητικό εγγραφής του ΣυΔιΚυ. Και τα δυο προαναφερθέντα είναι διευκρινιστικά σημεία για το κοινό.

Η δημόσια υγεία διασφαλίζεται από την σωστή συνεργασία των επαγγελματιών υγείας. Ο κάθε επαγγελματίας είναι ο ειδικός με βάση την κατάρτισή του και την σχετική άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που κατέχει και όχι μόνο βάση εμπειρίας ή την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος ονομάζεται ή αυτοαποκαλείται διατροφολόγος ή διαιτολόγος ή κλινικός διαιτολόγος ή και σύμβουλος διατροφής, παραπέμπει στην επιστήμη διατροφής και της διαιτολογίας και θα πρέπει να έχει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται όταν η παραχώρηση διαιτολογίων και οδηγιών διατροφής, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, γίνεται από εγγεγραμμένους διαιτολόγους και κλινικούς διαιτολόγους, οι οποίοι έχουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση να εξατομικεύουν τα προγράμματα διατροφής στα μέτρα του καθενός αναλόγως της κατάστασης της υγείας και του τρόπου ζωής του.

Τελικά, σε ποιον θα εμπιστευόσουν την υγεία σου, στο «χειρουργό» ή στο «χειρουργημένο με την εμπειρία της εγχείρησης» και αν το παραλληλίσουμε με την διατροφή  στο διαιτολόγο ή σε αυτό το διαιτώμενο.

 

Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ