Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής, 19-23 Μαΐου, 2003. Φετινό Θέμα: «Τρώτε Σωστά για να Είστε Υγιείς».
2003 – Αφετηρία Παγκύπριας Εβδομάδας Διατροφής από το Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου
Μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΔΚ) και σε συνεργασία με την Υπεπιτροπή Διαφώτισης για τη Διατροφή, στην οποία ο Σύνδεσμος μας είναι μέλος, έχει αποφασιστεί η 1η εβδομάδα του Μάρτη κάθε χρόνου να οριστεί ως η Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής (ΠΕΔ). Μόνο για φέτος, η εβδομάδα αυτή ορίστηκε μεταξύ 19-23 Μαΐου, 2003.
Η φετινή χρονιά μπορεί να θεωρηθεί η αφετηρία για τον καθορισμό αυτής της εβδομάδας διατροφής και αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει ο Σύνδεσμος στο ρόλο που διαδραματίζει η Διατροφή στην υγεία του ατόμου.
Μια γιορτή που θα αφιερώνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο θέμα που θα είναι το ίδιο με αυτό που ορίζεται από διεθνείς οργανισμούς διαιτολογίας/διατροφής και θα προσαρμόζεται στα Κυπριακά δεδομένα και ανάγκες της διατροφής. Εξάλλου, ο Σύνδεσμος μας έχε πάρει εξουσιοδότηση από τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαιτολογίας, που φέτος γιορτάζει τα τριαντάχρονα του Διεθνούς Μήνα Διατροφής (National Nutrition Month 1973-2003), ώστε να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτής της εκπαιδευτικής και ενημερωτικής του εκστρατείας για τη διατροφή, εναρμονισμένο στα δικά μας δεδομένα διατροφής.
Το φετινό θέμα της Παγκύπριας Εβδομάδας Διατροφής είναι: «Τρώτε Σωστά για να Είστε Υγιείς» (Healthy Eating, Healthy You).
Σκοποί του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής (ΠΕΔ):
Η Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής θα αποτελεί για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου μια εκπαιδευτική και ενημερωτική εκστρατεία για θέματα διατροφής και θα γιορτάζεται ετησίως κάθε 1η εβδομάδα του Μάρτη.
Ο ΣΔΚ θα σχεδιάζει την εκστρατεία αυτή δίνοντας έμφαση στη σημασία της σωστής επιλογής τροφίμων σε σχέση με τη θρεπτική τους αξία αλλά και την υγιεινή των τροφίμων, καθώς και στην ανάπτυξη των σωστών διατροφικών συνήθειων από το κοινό.
Ενημέρωση του κοινού αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τις έγκυρες και επιστημονικές πηγές για θέματα διατροφής/διαιτολογίας και την διαβούλευση του κοινού σε θέματα διατροφής/διαιτολογίας μόνο από εγγεγραμμένους διαιτολόγους, κλινικούς διαιτολόγους και διατροφολόγους (σύμφωνα με τον νόμο περί Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Ν.31(Ι)/96).
Σκοποί της Υπεπιτροπής Διαφώτισης για τη Διατροφή για την Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής:
· Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την έννοια της υγιεινής διατροφής και διάφορα άλλα θέματα διατροφής καθώς και την επίδραση τους στην υγεία μας.
· Ανάπτυξη συνείδησης για υγιεινή διατροφή, σωστές συνήθειες διατροφής και την άσκηση σε όλες τις ηλικίες.
· Υιοθέτηση αρχών υγιεινής διατροφής στις μακροχρόνιες συνήθειες του ατόμου.
Μηνύματα της Παγκύπριας Εβδομάδας Διατροφής:
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση αποτελούν δύο από τα δομικά στοιχεία της υγείας του ατόμου.
Η υγιεινή διατροφή και οι σωστές διατροφικές συνήθειες βοηθούν το άτομο να νοιώθει και να φαίνεται ωραία, να έχει διαύγεια πνεύματος αλλά και πνευματική και σωματική ενέργεια.
Οι προσωπικές ανάγκες (φύλο, ηλικία, ύψος, βάρος, ενεργητικότητα, παθολογική/ φυσιολογική κατάσταση) και οι προτιμήσεις του ατόμου προσδιορίζουν τις προσωπικές του επιλογές στα τρόφιμα.
Το άτομο έχει δικαίωμα στην ποικιλία τροφών (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρέας/κοτόπουλο/αυγό, γάλα, γλυκά/λίπος) για να πάρει όλες τις θρεπτικές ουσίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, νερό) και ενέργεια που χρειάζεται αλλά και για να ικανοποιήσει τις γευστικές του προτιμήσεις. Απλά, θα πρέπει να απολαμβάνει την ποικιλία με μέτρο και σε ισορροπημένες ποσότητες (ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης) για διατήρηση ή επίτευξη ενός επιθυμητού σωματικού βάρους και τη διασφάλιση της υγείας του. Η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να νοιώθει στέρηση ή ενοχές για το τι τρώει. Ο σωστός προγραμματισμός στην διατροφή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει την τυχαία υπερκατανάλωση ή υπερφαγία για μια μέρα ή για ένα γεύμα.
Το άτομο θα πρέπει να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο άσκησης (π.χ. περπάτημα, χορό, ) που να αρμόζει στο δικό του τρόπο ζωής για να το απολαμβάνει.
Το άτομο θα πρέπει να διατηρεί ένα υγιεινό βάρος, πράγμα το οποίο υποβοηθά ώστε να είναι ενεργητικό, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας (υπερλιπιδεμία, καρκίνος, διαβήτης, διατροφικές παθήσεις).
Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου:
Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD
Κλινική Διαιτολόγος
Πρόεδρος