ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για τα Προγράμματα Διατροφής στα οποία ηγούνται άτομα χωρίς την κατάλληλη Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Κατάρτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (Οκτώβριος 2015)

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16/10 και ο κύριος στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις προκλήσεις της πείνας και της κακής διατροφής. Επίσης, ο στόχος της ΠΗΤ είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση προβλημάτων διατροφής.

Με αφορμή την ΠΗΤ, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αποφάσισε να αναφερθεί σε ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα των διαιτολόγων και των επαγγελματιών υγείας καθώς και πολλούς πολίτες που ασχολούνται με θέματα δημόσιας υγείας .

Ένα μεγάλο δίλλημα άπτεται από την τάση της εποχής για τα άτομα που χωρίς επιστημονική κατάρτιση προσφέρουν απλόχερα  διαιτολογικές και διατροφικές συμβουλές σε άλλους που το χρειάζονται με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται και προβλήματα υγείας  ή να κατακρεουργείται η σωστή διατροφή. Έτσι λοιπόν,

«Τελικά χρειάζεται το πανεπιστημιακό πτυχίο ή η απλή ολιγοήμερη επιμόρφωση για να γίνεις ειδικός;»

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου τονίζει ότι χρειάζεται το πανεπιστημιακό πτυχίο και η επιστημονική κατάρτιση.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία Περί Εγγραφής Επιστημόνων /Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (Ν.31(Ι)/1996), ο αρμόδιος σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας είναι ο εγγεγραμμένος στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων/ Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ) κλινικός διαιτολόγος ή διαιτολόγος και οποιοσδήποτε εξασκεί το επάγγελμα χωρίς την άδεια διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος ονομάζεται ή αυτοαποκαλείται διατροφολόγος ή διαιτολόγος ή κλινικός διαιτολόγος ή και σύμβουλος διατροφής, παραπέμπει στην επιστήμη διατροφής και της διαιτολογίας και θα πρέπει να έχει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση.

Η εγγραφή στο ΣΕΕΤΤΔ σημαίνει ότι ο εν λόγω κλινικός διαιτολόγος ή διαιτολόγος είναι κάτοχος αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού πτυχίου στην επιστήμη και εφαρμογή της διατροφής και διαιτολογίας. Πέραν αυτών των ιδιοτήτων οι διατροφολόγοι όπως και οι κλινικοί διαιτολόγοι και οι διαιτολόγοι μπορεί να είναι μέλη του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ)  διαφωνεί και επικρίνει την παραχώρηση διαιτολογίων και οδηγιών διατροφής για απώλεια βάρους ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό από άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι ή κλινικοί διαιτολόγοι, είτε αυτό γίνεται σε ομαδικές συγκεντρώσεις είτε σε ατομικό επίπεδο.

Η οποιαδήποτε ολιγοήμερη ή σύντομη «εκπαίδευση» που έχουν λάβει κάποια άτομα σε συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, σαφώς δεν τα καθιστά αρμόδια σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας, όπως είναι οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι και κλινικοί διαιτολόγοι. 

Επίσης, η χρήση ισοδύναμων ανταλλαγών τροφίμων, ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε άλλης «ονομασίας» που τους δίνεται, δεν είναι κάτι που ανήκει αποκλειστικά σε ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από τους διαιτολόγους για την εκπαίδευση του κοινού.

Επιπλέον, ο ΣυΔιΚυ επικρίνει την εντύπωση που δίνουν κάποια προγράμματα διατροφής ότι οι ποσότητες στις οποίες μπορούν να καταναλώνονται ορισμένα τρόφιμα είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Αντιθέτως, τα προγράμματα διατροφής πρέπει να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν το κοινό για τις κατάλληλες μερίδες των διαφόρων τροφών ώστε να επιτυγχάνεται καλός έλεγχος του σωματικού βάρους και καλή υγεία μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η ελεύθερη κατανάλωση φρούτων που είναι όντως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, μπορεί να είναι αρνητικό για την έκβαση της υγείας ατόμων με διαβήτη, γαστρεντερολογικά προβλήματα ή νεφροπάθειες. Επίσης, το διατροφικό πρόγραμμα για έναν ενήλικα δεν μπορεί να είναι το ίδιο όπως για παιδιά και εφήβους.

Ο ΣυΔιΚυ προτρέπει το κοινό να εμπιστεύεται την υγεία του σε κλινικούς διαιτολόγους ή διαιτολόγους εγγεγραμμένους στο ΣΕΕΤΤΔ, είτε αυτό αφορά απώλεια βάρους, ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, αντιμετώπιση ψηλής χοληστερόλης είτε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.

 

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται όταν η παραχώρηση διαιτολογίων και οδηγιών διατροφής, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, γίνεται από εγγεγραμμένους διαιτολόγους και κλινικούς διαιτολόγους, οι οποίοι έχουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση να εξατομικεύουν τα προγράμματα διατροφής στα μέτρα του καθενός αναλόγως της κατάστασης της υγείας και του τρόπου ζωής του.

Τελικά, σε ποιον θα εμπιστευόσουν την υγεία σου, στο «χειρουργό» ή στο «χειρουργημένο με την εμπειρία της εγχείρησης» και αν το παραλληλίσουμε με την διατροφή  στο διαιτολόγο ή στο διαιτώμενο;

 

Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ