Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Μέρα Τροφίμων 2006
16 Οκτωβρίου 2006
Φετινό Θέμα: «Επενδύστε στη Γεωργία για την Ασφάλεια Τροφίμων»
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Μέρα Τροφίμων στις 16 Οκτωβρίου, όπου είναι και η μέρα ίδρυσης του οργανισμού (1945). Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της πείνας, της φτώχιας και των κακών διατροφικών συνηθειών των λαών. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ίσως την λύση των προβλημάτων αυτών από τον καθένα μας ξεχωριστά και των κυβερνητικών λαών ως σύνολο.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμια Μέρα Τροφίμων είναι η Επένδυση στη Γεωργία για την Ασφάλεια Τροφίμων έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στην ποιότητα τροφίμων για την ασφάλειά μας.
Ενώ η αγροκαλλιέργεια είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της κάθε χώρας, δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας. Ενώ στις πιο πλούσιες χώρες υπάρχει υπερκατανάλωση τροφών που προκαλεί προβλήματα παχυσαρκίας με τα συνεπόμενά της, γύρω στα 854 εκατομμύρια άτομα ανά παγκόσμιος υποσιτίζονται – έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες , λίπος) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες , μέταλλα) και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση αυτή είναι η σωστή εκπαίδευση για την αγροκαλλιέργεια με βάση την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής.
Η αγροκαλλιέργεια λειτουργεί σαν ομπρέλα για τις διεθνείς αγορές που χειρίζονται την «μεταμόρφωση»-αλυσίδα του προϊόντος μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Εάν η αλυσίδα αυτή λειτουργήσει χωρίς προβλήματα συμπεριλαμβανομένου ασθένειες, άγονο έδαφος, καιρικές συνθήκες (ξηρασία, δυνατοί άνεμοι, πλημμύρες), προσβολή από παράσιτα κ.α., τότε μπορούν με τα κέρδη τους να επαναπενδύσουν (καλύτερα λιπάσματα, σπόρο και μηχανήματα) για την επόμενη σοδειά με συνέπεια την καταπολέμηση της πείνας και την καλυτέρευση ποιότητας ζωής.
Μία καινούργια συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρειάζεται να αναπτυχθεί:
- συνεργασία μεταξύ παραγωγών και αγροτοβιομηχανίας
- δημιουργία και εφαρμογή ποιότητας και βαθμίδες προϊόντος
- βελτίωση στην επένδυση της αγροκαλλιέργειας
Η επένδυση στη υποδομή των αγροτικών περιοχών, (ειδικά για το νερό, τους δρόμους, και την επικοινωνία) έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της αγροκαλλιέργειας.
Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου:
Χρυστάλλα Κουντουρή R.D.
Κλινική Διαιτολόγος