ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: "Ενωμένοι για το Διαβήτη"

Aνακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου 

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: "Ενωμένοι για το Διαβήτη"

 

Στις  14 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Στις 10 Ιουνίου 2006 , στην ετήσια συγκέντρωση του Συνδέσμου Διαβητικών Αμερικής, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη  ξεκίνησε την παγκόσμια εκστρατεία ‘’ Ενωμένοι για το Διαβήτη’’, με σκοπό να περάσει ένα  δημοψήφισμα για το διαβήτη στα Ηνωμένα Έθνη και να  καθιερωθεί  η 14η Νοεμβρίου σαν  Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Έξι μήνες αργότερα, η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα, κατοχύρωσε το ψήφισμα για το διαβήτη. Με τον τρόπο αυτό όλα τα έθνη αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της ασθένειας και δεσμευτήκαν να λάβουν άμεσα μέτρα.

Η εκστρατεία  ‘’Ενωμένοι για το Διαβήτη ‘’    αποτελεί και το μήνυμα της φετινής χρονιάς. Κύριοι στόχοι της εκστρατείας αυτής είναι:

  • Η ενημέρωση ενός δισεκατομμυρίου ατόμων για το διαβήτη
  • Η επαγρύπνηση του κόσμου για τα αίτια και τα συμπτώματα του διαβήτη
  • Η ενημέρωση , τόσο των ατόμων με διαβήτη όσο και των καλά στην υγεία ατόμων, για τις επιπλοκές που μπορεί να έχει ο διαβήτης στην υγεία μας
  • Η  βελτίωση των μέσων θεραπείας του διαβήτη ( φαρμακευτικών και μη)
  • Η  ενημέρωση ως προς την πρόληψη του διαβήτη
  • Η οργάνωση όλων των ατόμων, διαβητικών και μη, κάτω από μία ενιαία ομπρέλα , έτσι που όλοι να συμβάλουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης της ασθένειας
  • Η  συνειδητοποίηση ότι ο διαβήτης δεν είναι ασθένεια που θα  πρέπει να μένει μυστική

Σύμβολο της εκστρατείας  «Ενωμένοι για το Διαβήτη»  είναι ο γαλάζιος κύκλος. Κύκλος, γιατί  αποτελεί σχήμα το οποίο  συναντούμε συχνά και συμβολίζει την ενότητα. Είναι επίσης  ένα σχήμα το οποίο όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας και εθνικότητας, μπορούν να ζωγραφίσουν. Χρώμα γαλάζιο, γιατί συμβολίζει το χρώμα του ουρανού, κάτω από τον οποίο όλες οι χώρες και  οι εθνικότητες στεγάζονται.  Το γαλάζιο είναι επίσης και το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία στηρίζουν την εκστρατεία αυτή.

Ο διαβήτης είναι ασθένεια του μεταβολισμού, κατά την οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται να απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα και να τη μεταφέρει στους ιστούς και όργανα του σώματος για ενέργεια. Αυτό συμβαίνει, είτε γιατί το σώμα δεν παράγει  σε ικανοποιητικές ποσότητες ινσουλίνη, ορμόνη απαραίτητη για την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, είτε γιατί η παραγόμενη ινσουλίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ικανοποιητικά.   Χωρίς ινσουλίνη το σώμα δεν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται από τις τροφές.

Τύποι  Διαβήτη:
Διαβήτης τύπου 1:  ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, έτσι κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη.
Διαβήτης τύπου 2: ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά.
Διαβήτης Κυήσεως: χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούμε να τον συναντήσουμε σε εγκύους οι οποίες δεν είχαν διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη.

Διαβήτης Αγνώστου αιτίας π.χ οφείλεται σε γενετικό ελάττωμα της δράσης της ινσουλίνης ή σε ασθένειες του παγκρέατος

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται ραγδαία και αποτελεί  μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις  αναπτυσσόμενες χώρες . Στις χώρες αυτές, ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται με ρυθμό 3% το χρόνο  σε άτομα νεαρής ηλικίας. Είναι τραγικό το γεγονός ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει από διαβήτη, ή από τις επιπλοκές του διαβήτη και ότι μεγάλο ποσοστό των ατόμων με διαβήτη δεν το γνωρίζουν. 

Κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι:

Πολυδιψία
Πολυουρία
Αυξημένη κόπωση – έλλειψη ενεργητικότητας
Συχνές μολύνσεις
Πληγές και έλκη που δύσκολα επουλώνονται
Ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα
Μειωμένη ικανότητα όρασης
Απότομη απώλεια βάρους

Η εξέταση για το διαβήτη γίνεται μέσω αιματολογικής εξέτασης το πρωί, για μέτρηση της γλυκόζης νηστείας. Όταν η γλυκόζη αίματος είναι κάτω από 100 mg/dl θεωρείται φυσιολογική, ενώ  μετρήσεις δύο διαφορετικών ημερών,  μεγαλύτερες του 125 mg/dl δείχνουν διαβήτη.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.  Λόγω των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να έχει ο διαβήτης στη λειτουργία των νεφρών, του νευρικού συστήματος, των ματιών, του καρδιαγγειακού συστήματος και στα πόδια , απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση. Η πρόληψη του διαβήτη περιλαμβάνει :

Την υιοθέτηση υγιεινού προγράμματος διατροφής , το οποίο να αποτελείται από:

  1. Αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως
  2. Απεριόριστη κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών
  3. Κατανάλωση μέχρι και τριών μερίδων φρούτων ημερησίως  (π.χ. 1 μικρό μήλο, ½ φλ. φρέσκου χυμού φρούτου, ¼ φλ. αποξηραμένα φρούτα)
  4. Κατανάλωση άπαχου κρέατος όπως κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα και ψάρι
  5. Κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων
  6. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  7. Μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων
  8. Συχνή κατανάλωση στην σωστή αναλογία  οσπρίων και αμυλούχων λαχανικών (πατάτες, κολοκάσι, μπιζέλι, καλαμπόκι, γλυκοκόλοκο).
  9. Μειωμένη έως και καθόλου κατανάλωση ζάχαρης, μαρμέλαδας, μελιού, σοκολάτας, μπισκότων, δημητριακών προγεύματος με επιπρόσθετη ζάχαρη, αναψυκτικών, τηγανητών φαγητών, αλλαντικών, βουτύρου, ειδών αρτοποιείου.
  10. Καταναλώστε τις σωστές ποσότητες από όλες  τις ομάδες τροφών, σύμφωνα με τις διαβητικές ανταλλαγές (ενημερωθείτε από τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο) 

Στόχος της υγιεινής διατροφής είναι η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης  αίματος στα φυσιολογικά πλαίσια, η επίτευξη και η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους και η πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη.

  • Σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού  από νεαρή ηλικία για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του διαβήτη.
  • Συστηματική άσκηση. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα! Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη. Η συστηματική άσκηση βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, στη βελτίωση του λιπιδεμικού προφίλ και στην αύξηση της άλιπης μάζας  σώματος (μυικού ιστού). Ιδανική θεωρείται η μέτριας έντασης άσκηση , 65-70% Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας ( ΜΚΣ), διάρκειας τουλάχιστο 30 λεπτών και που γίνεται  3-4 φορές την εβδομάδα. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ακόμη και ο διαχωρισμός της αερόβιας άσκησης σε 3 σταθμούς  των 10 λεπτών μέσα στη  διάρκεια μιας ημέρας είναι ευεργετικό για την υγεία, όταν γίνεται συστηματικά.

Ας διαδώσουμε όλοι λοιπόν το φετινό μήνυμα «Ενωμένοι για το Διαβήτη» και ας βοηθήσουμε , ο καθένας με τον τρόπο  του, στη σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με ή χωρίς διαβήτη.

 

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου,

Χριστιάνα Ευαγγέλου
Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος 
Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής

Pre / Post Natal Exercise Specialist

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ