ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Ποιες γλυκαντικές ουσίες μπορεί να χρησιμοποιεί ένα άτομο με διαβήτη;

Η κύρια πηγή υδατανθράκων σε μια διαβητική δίαιτα πρέπει να είναι τα αμυλούχα τρόφιμα ή τα τρόφιμα που περιέχουν υδατοδιαλυτές ίνες όπως για παράδειγμα τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Όσον αφορά τα απλά σάκχαρα όπως η ζάχαρη, το μέλι και η φρουκτόζη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σωστά κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πιο πάνω έχουν τις ίδιες θερμίδες με μόνη διαφορά ότι η φρουκτόζη είναι ενάμιση φορά πιο γλυκιά απ’ότι η ζάχαρη και ότι απορροφάται λίγο πιο αργά από το γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Το γεγονός αυτό και μόνο βέβαια, δεν μπορεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε τη φρουκτόζη σαν να μην επιφέρει καμιά μεταβολή στη γλυκόζη του αίματος, αφού η φρουκτόζη έχει επιπτώσεις στα λιπίδια του ορού (triglycerides) και δεν συστήνετε να χρησιμοποιείτε ως γλυκαντική ουσία. Αλλά δεν υπάρχει λόγος τα άτομα με διαβήτη να αποφεύγουν τη φυσική φρουκτόζη όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά, φτάνει να είναι ενήμεροι με τις ανάλογες διαβητικές ανταλλαγές. 

Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα έχουν ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερη γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη, ιδιότητα που μας επιτρέπει να τις χρησιμοποιούμε σε μικρότερη ποσότητα απ΄ότι τη ζάχαρη. Επίσης μετά από κατανάλωση τους δεν παρατηρείται σημαντική αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Μερικές από τις πιο σημαντικές γλυκαντικές ύλες και η σχετική γλυκύτητα τους δίνονται πιο κάτω.

θ Κυκλαμικά (Ε952): 30 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Υποψίες για πιθανή καρκινογόνο δράση.
θ Ακετοσουλφαμικό Κ (Ε950): 130 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Θεωρείται ακίνδυνη.
θ Ασπαρτάμη (Ε951): 200 φορές πιο γλυκιά. Μικρό όριο συντήρησης. Μικρός κίνδυνος για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
θ Σακχαρίνη (Ε954): 300 φορές πιο γλυκιά. Πικρή μετάγευση. Μη βάσιμες υποψίες για καρκινογόνο δράση.
θ Θαυματίνη (Ε957): 2000 φορές πιο γλυκιά . Γλυκιά πρωτεϊνη από θάμνο της Αφρικής.

Είναι σημαντικό επομένως οποιανδήποτε γλυκαντική ουσία καταναλώνει ένα διαβητικό άτομο, φυσική ή τεχνητή, απλό ή σύνθετο υδατάνθρακα να είναι με μέτρο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με βάση την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. 

Συχνές ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ