ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
CYDADIET logo image
cydadiet logo

Πώς επιδρά η άσκηση στην όρεξη;

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται ενώ άλλοι λιγότερο; Όρεξη είναι η επιθυμία του ανθρώπου για τροφή. Η άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να εμπλακεί στη ρύθμιση της όρεξης, αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι.

Όταν πραγματοποιείται κάποιου είδους άσκηση έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της και για λίγη ώρα αργότερα, περίπου μία ώρα, καταστέλλονται τα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών- ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη-  και αυξάνονται κάποιων ανορεξιογόνων- ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη. Έτσι μετά από άσκηση, κυρίως έντονης έντασης, πολλοί από εμάς δεν έχουν όρεξη να φάνε. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, όπου μετά την άσκηση κάποιοι τρώνε περισσότερο. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια που δαπανάται κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι ίση ή περισσότερη από αυτή που καταναλώνεται από το επιπλέον φαγητό μετά από αυτή. Ως αποτέλεσμα, στον οργανισμό δημιουργείται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο ή έλλειμμα. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι όταν η ενέργεια που καταναλώνεται από την τροφή είναι ίση με αυτή που δαπανά ο οργανισμός τότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισοζύγιο ενέργειας και σε βάθος χρόνου το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό. Όταν η ενέργεια που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται, τότε είμαστε σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και το σωματικό βάρος αυξάνεται, ενώ όταν είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάμε βρισκόμαστε σε αρνητικό ισοζύγιο και το βάρος μειώνεται. Συνεπώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή/και διατήρηση του σωματικού βάρους!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού μετά από άσκηση δεν προκύπτει από αυξημένο αίσθημα πείνας, αλλά εξαιτίας λανθασμένων αντιλήψεων, του τύπου: «αφού έκανα άσκηση, έχω δικαίωμα να φάω περισσότερο!». Έτσι κάποια άτομα επιβραβεύουν τον εαυτό τους με την κατανάλωση περισσότερης τροφής ή πιο λιπαρής τροφής π.χ. γλυκών, η οποία δεν έχει απαραίτητα λιγότερη ενέργεια από αυτή που «έκαψαν» με την άσκηση, παρά σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη. Τότε υπάρχει κίνδυνος το σωματικό βάρος να αυξηθεί.

Συχνές ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ